Ieri...

Anul scoalar 1977-1978 a insemnat nasterea unui nou liceu de specialitate in peisajul maramuresan si baimarean, cel de Stiinte ale Naturii.

Cu un plan de invatamant bine structurat si axat pe stiinte exacte, in deosebi pe chimie si biologie, deschidea perspective largi celor ce doreau sa studieze in continuare facultati din domeniul medicinei, agriculturii, silviculturii, sau sa devina profesori bine pregatiti pentru predarea chimiei, biologiei, geografiei, etc.

Incepandu-si activitatea doar cu 4 clase; 3 in trapta I-a si 1 in treapta a II-a, primii pasi au fost anevoiosi, experimentali, dar imprevizibili privind rezultatele imediate.

Prin eforturi ingemanate, dascalii si elevii au depasit greutatile inerente ale inceputului, reusind sa se afirme prin rezultate exceptionale in activitatea stiintifica si cultural artistica.

"La implinirea celor 26 de ani de viata, urez prestigiosului lacas de invatamant si cultura succese si prosperitate in munca de iluminare a viitoarelor generatii insetate de cunoastere."(prof. Elvira Gabor)

Moment aniversar, ceas de bucurie, de implinire !

"Orologiul a batut sfertul de veac pentru scoala care este a fost si va fii suflet din sufletul nostru, caci ea ne-a insotit toate bucuriile si tristetile, a fost lacrima si zambet. Harul care a coborat asupra noastra ca dascali ne-a dat putere de a transforma lacrima copilului in diamantul purtator de sclipiri a generatiei de tineri.

Astazi mai mult ca oricand sarbatorim o parte a visului implinit, prin puterea de a cunoaste, de a stii, de a intelege, de a invinge.

Comemoram de asemenea 134 de ani de la nasterea celui care a intruchipat o victorie a geniului uman si totodata prima veriga dintr-un lant de premiere care a schimbat fata stiintelor naturii in secolul nostru-personalitatea lui Emil Racovita, eminent naturalist, gloria stiintei romanesti si cu onoare, mentorul liceului nostru.

Adresam indemnul de a fii impreuna fosti si actuali dascali ori elevi, sa ne bucuram de clipa rememorarii a tot ce am trait aici in acest liceu-momente care nu se mai intorc dar nici nu se uita."(prof. director Dana Glodean)

Azi ...

Un liceu tanar si cu personalitate

In constelatia liceelor, in aceasta parte a tarii, liceul sarbatorit azi, ocupa, prin profil si destinatie, un loc aparte consacrat stidierii cu prioritate a stiintelor naturii.

Numele pe care il poarta azi liceul este unul de rezonanta in stiinta mondiala. El onoreaza, dar si obliga.

Aducand un arc peste timp, constatam cu legitima satisfactie ca tanarul colectiv didactic al acestei institutii a inteles ca o scoala urca sau coboara in functie de profesorii care o slujesc, a inteles ca pentru el exista doua moduri de a trai: a arde sau a putrezi si, ca atare colectivul a stiut sa-si defineascacu demnitate alternativa.

Datorita ratiunii existentiale a acestui colectiv didactic, liceul si-a format pas cu pas, o personalitate distincta in ciuda greutatilor inerente oricarui inceput.

Sarbatorirea, la inceput de secol si mileniu, a unui sfert de veac, de la infiintarea LICEULUI TEORETIC "EMIL RACOVITA" are multiple conotatii, marcand o treapta de lumina in ascendenta stiintifica si culturala A NORDULUI STATORNIC.

Drumul spre izbanda a fost greu dar sigur. Factorii care au contribuit, direct sau indirect, la afirmarea si consolidarea liceului sunt chemati astazi la sarbatoarea de suflet. (prof. dr. Valeriu Oros)

TRECUT-PREZENT-VIITOR

Liceul teoretic "Emil Racovita" ia fiinta sub denumirea de Liceul de Stiinte ale Naturii in baza Decretului Prezidential nr. 191 din 12 iulie 1977.

Pe parcursul anilor a schimbat mai multe sedii:

1977-1980, Facultatea de Biologie Baia Mare str.Victoriei nr.56

1980-1981, Sc. Gen. Nr. 3 str.Garibaldi

1981-1986, Liceul nr.9 str.Culturii; Facultatea de Biologie Baia Mare

1986-1992, Facultatea de Biologie Baia Mare; Sc. Gen. Nr. 4; Sc. Gen. Nr.6

1992- pana in przent actualul sediu din Strada V. Alecsandri Nr. 56